Vazhdon tens ioni Iran – SHBA? Irani lëshon urdhër ar rest ndaj presidentit Trump

Prokurori i Përgjithshëm i Teheranit ka lëshuar ditën e djeshme një urdhër arr esti për Presidentin e Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, dhe për 36 shtetas të tjerë, përfshirë zyrtarë të lartë të administratës amerikane, për vr asjen e gjeneralit iranian Qassem Soleimani, i vr arë gjatë një bo mbardimi të kryer nga forcat amerikane në aeroportin e Bagdadit në 3 janar 2020.

Ali Alqasimehr, avokat i Teheranit tha para gazetarëve se aku zat ndaj Trump janë “vr asje dhe te rrorizëm” dhe se gjyqi kundër tij do të vazhdojë pasi të ketë mbaruar mandatin si President I SHBA-ve. Ai nuk tha se kush ishin mbi 30 të kërkuarit, por ai saktësoi se Irani I ka dërguar një kërkesë për bashkëpunim Interpol-it. Kjo procedurë nuk i detyron shtetet që bëjnë pjesë në Interpol, të arr estojnë ose ekstradojnë të dysh uarit.

Para se të vr itej në bastisjen më 3 janar, Qassem Soleimani ishte komandanti i forcave të Kudsit, një organ i posaçëm i Pasdaran, Rojet Revolucionere të Iranit, që merret me operacionet jashtë vendit.

Vr asja e Soleimanit erdhi pas muajsh te nsionesh midis Teheranit dhe Uashingtonit, në ngushticën e Hormuzit dhe në Irak, tensione që arritën kulmin në fund të dhjetorit me rrethimin dhe shkat ërrimin nag ana e milicisë pro iraniante të ambasadës amerikane në Bagdad.

Në su lmin me raketa në aeroportin e kryeqytetit irakian, vd iq edhe Abu Mahdi al-Mohandes, nënkryetari i forcave të mobilizimit popullor, një milici irakene që ka lidhje të ngushta me Qudsin iranian.

“Gjenerali Qassem Soleimani është përgjegjës për vd ekjen e mijëra amerikanëve. Ai ishte duke planifikuar të vr iste shumë më tepër. Ne nuk e lejuam atë”, shkroi Trump pas sulmit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *